sep. 2024

Ny, nedslående rekord på Fiskeridirektoratet’s årlige opprenskningstokt

På Fiskeridirektoratets årlige opprenskningstokt ble det nok en gang satt rekord i antallet tapte og gjenstående fiskeredskaper som ble tatt opp og fjernet fra havbunnen. Dette på tross av av det ble lagt ned hele 20% mindre innsats enn i fjor. «Vi håper vår PingMe teknologi kan bli et viktig bidrag til bærekraftig fiske ved å hindre tilvekst av spøkelsesfiske», sier salgssjef Andreas Vie Murvold.

Fiskeridirektoratet gjennomfører årlige, havgående opprenskingstokt etter tapte og gjenstående fiskeredskaper, og melder at de nok en gang har satt rekord i antallet som er tatt opp og fjernet fra havbunnen. På årets tokt langs norskekysten og eggakanten ble det i perioden 7. august til 11. september fjernet hele 1637 fiskegarn på 50-1400 meters dyp. I 2023 ble en 20 år gammel rekord slått da de fjernet 1339 garn, men nå bare ett år senere er denne sørgelige rekorden slått med nesten 300 på tross av 20 % mindre opprenskingsinnsats enn i fjor. I tillegg til fiskegarnene ble det på årets tokt tatt opp og fjernet 25250 meter line, ulike typer juksesnører, 16500 meter tauverk, 78 teiner, store mengder vak og anker, samt 8400 meter med snurrevadtau. I tillegg ble det tatt opp over 5000 trålfiskekomponenter og ca. 300 kvadratmeter med notline. Fiskeridirektoratets Miljøseksjon er fornøyde med resultatet av årets tokt, men sier det er urovekkende at det aldri før har stått så mye tapte fiskeredskaper igjen i havet.

Selv om de årlige toktene med fjerning av tapte og etterlatte fiskeredskaper er et svært viktig bidrag for å redusere marin forsøpling og spøkelsesfiske, så har Fiskeridirektoratets handlingsplan mot marin forsøpling som visjon å redusere behovet for opprensking i fremtiden. Dette vil i stor grad være avhengig av gode, forebyggende tiltak for å hindre tilvekst av spøkelsesfiske-utstyr, og her må det største bidraget komme fra fiskerne selv. Ikke bare plikter de å melde tap av fiskeredskap, men også til å gjennomføre egne gjenfinningsforsøk. Slikt arbeid er svært utfordrende og ressurskrevende, fordi garn og fiskeredskap som man mister koblingen til fra overflaten er fullstendig underlagt bølger og havstrømmer. Det betyr at tapt bruk potensielt kan havne langt unna lokaliteten der man mistet det. I tillegg til en svært stor søkeradius, krever det å lete etter noe under vann på stort dyp, fjernstyrte farkoster og redskaper i million-klassen, ofte med spesialtrente piloter. Måten å løse dette problemet på, blir derfor å utvikle tekniske løsninger som setter fiskeren bedre i stand til å finne igjen tapt redskap, og samt å øke bruken av nedbrytbare løsninger i fiskeredskaper. 

«Vi ser at det utvikles stadig bedre og mer solide fiskegarn i nedbrytbare materialer, og at bruken av teiner med råtnetråd heldigvis er økende», sier salgssjef i Ocean Space Acoustics i Trondheim, Andreas Vie Murvold. «Men denne utviklingen tar tid, og det er absolutt ikke alle typer fiskeredskaper som kan produseres i nedbrytbare materialer. Ved å merke fiskeredskapen med en akustisk undervannsbøye fra oss, så kan du få den til å sende posisjonen sin opp til skipet dersom man skulle miste den. Vi har laget disse bøyene små og lette, og de kan enkelt hektes på garnet, nota eller trålposen med en karabinkrok. Bøyene tåler 1000 meters dyp, en rekkevidde på 2 kilometer, og en batteritid på opptil 2 år dersom den mistes. Under aktivt fiske kan bøya også logge temperaturdata som kan bidra til mer presist fiske slik at fiskerne fyller kvoten sin raskere. Dette sparer dem for drivstoff, som igjen er et pluss for miljøet.»

«Vi vet at vår teknologi kan bli et viktig bidrag til å finne igjen fiskeutstyr som har havnet på avveie, og på den måten redusere antallet dødsfeller for dyrene i havet», sier Murvold.